Project:Declutter


От известно време тоалетката ми прелива от козметика и започвам да се замислям за цялото си "богатство" от бяла и декоративна козметика.Знам че ми е хоби,но последната половин година почна да излиза извън контрол.Друго нещо,което ме притеснява (освен увеличеното количество) са многото химикали,които мацам по лицето и по тялото си.
Затова от този месец ще започна да обмислям по-внимателно покупките си както и да следя съставките на опаковките преди да си купя нещо.

Решила съм да поработя основно в две посоки:
1.Декоративна козметика
2.Бяла козметика

И така ето какво ще променя в декоративната ми козметика:
1.Изхвърляне или подаряване на козметиката,която не използвам и от която не съм доволна ( бях писала за някои продукти тук)
2.Намаляване на бюджета,който отделям за евтина козметика пълна с химикали.
Тези случайни разходки из дрогериите с цел загуба на свободно време,а впоследствие и на пари ще ги намаля до 1 път в месеца.
3.Закупуване на повече маркова козметика,която по възможност няма парабени.
4.Използване на тестери.Винаги е по-добре,когато не съм сигурна дали искам даден продукт или не първо да го пробвам с тестер или travel size продукт.Много често забравям да си искам,а консултантките си ги пазят,затова е добре винаги да питаме за тестери.Понякога те се заплащат,но пак е по-добре да оставите 2-3лв за тестер отколкото 20-30 за продукт,който няма да се използва. (имам доста такива)
Марковата козметика може да е доста скъпа понякога,което ще изисква повече време за спестяване и закупуване на един определен продукт,но както се казва качеството е за сметка на количеството. :)

Тук целта ми не е да намаля количеството на козметиката,а да подобря качеството на продуктите и в никакъв случай няма да спра да си купувам козметика,просто ще го правя по-рядко и избора ми ще е по-внимателен.

Какво ше променя в бялата си козметика:
1.Начинът й на съхранение.Сега всичките ми лосиони,маски,кремове и т.н. стоят в шкаф в тоалетката ми и не мисля че мястото им е там.
2.Размерът. Да,тук определено ще си наложа забрана за закупуване на още такава козметика.
За да се надъхам подобаващо реших да преброя тази част от колекцията ми и ето го резултата:
-11 лосиона за тяло (масла,кремове,олио,лосиони,спрейове с брокат)
-3 маски за лице
-6 ексфолианта за тяло
-8 душ гела за тяло
-4 крема за лице
-1 гел за лице
-1 тоник за лице

Доста стряскащо и дори не подозирах,че са толкова много.Наистина не знам защо са му толкова много лосиони на човек като има само 1 тяло и 1 лице. Дори всеки ден да използвам лосиони за тяло вероятно тези,които имам биха ми стигнали за година напред.Освен това тези продукти са много по-нетрайни от декоративната козметика и не мисля,че е доре да стоят отворени повече от година (мое лично мнение)
Като начало няма да си взимам никой от изброените продукти доста дълго време.
Ето как бих искала да изглежда целия този списък:
-3 лосиона за тяло- 1 олио за тяло и 2 крема мисля,че са напълно достатъчно
-1 маска за лице- маските са доста нетрайни затова предпочитам да е само 1
-2 ексфолианта за тяло
-2 душ гела- мисля,че е напълно достатъчно да се сменят от време на време,за да не омръзне миризмата
-2 крема за лице- или 2 дневни или 1 дневен и 1 нощен отново за смяна ако единият омръзне
-1 гел за лице
-1 тоник за лице- последните 2 продукта мисля че са в норма и няма нужда от промяна при тях
 С това мисля,че изчерпвам всичко относно броя.

3.Качеството на продуктите.Както и при декоративната козметика предпочитам качеството пред количеството.Половината от лосионите за тяло са пълни с парабени и това никак не ме радва.Бих сменила великолепната миризма на шоколадови трюфели за някой по-безопасен продукт.
 Това в общи линии са нещата,които искам да променя и забраната ми за закупуване на бяла козметика започва от днес.
Когато имам напредък ще се похваля. :)
Скоро ще има статия,в която ще покажа какво съм решила да изхвърля,за да приведа колекцията си в ред.
Вие какво мислите за този тип постове?Имате ли такъв проблем с козметиката?Ще се радвам да споделите :)

6 comments

  1. Успех с начинанието! :) Аз от 01.01 не съм си купувала никаква козметика (и аз бях започнала подобно нещо). И аз имах една камара козметика и малко по малко или я използвам, или като видя, че не използвам даден продукт го изхвърлям. И аз съм се насочила към по-безвредна. И до април имам време да обмислям на кое точно да се спра. Имам чувството, че и 1 година мога да изкарам без да си купувам никаква козметика. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз не мога без да изключа пазаруването напълно, но миналия месец успях да си купя козметика само два пъти, което за мен си е огромен напредък :))

      Delete
  2. И аз правя вече именно това или ако наистина държа и се побъркам да купя нещо стискам зъби и него отварям. Успех ти желая и на теб :)
    Обясни ми само моля те това 3.Закупуване на повече маркова козметика,която по възможност няма парабени.??? Ей тва немога да го разбера

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря :)
      Относно закупуването на маркова козметика: Аз съм на принципа, че е по-добре да се вземе едно скъпо червило отколкото пет червила от по 5лв. Така ще събираш пари за това червило повече време и ще избегнеш натрупванията, пък и се предполага, че при козметиката от по-висок клас се използват по-висококачествени съставки, които са и по-щадящи към кожата.

      Delete
    2. За жалост не е така обаче дори и в доста скъпа козметика има минерално илио,парабени и силикони,затова по добре скъпа,но био :)

      Delete
    3. Да, затова се старая да огледам внимателно етикетите преди да закупя нещо. Благодаря за съветите! :)

      Delete