Разходка из северна България

Рядко пътувам...най-вече защото нямам нужното свободно време, което ти трябва за една хубава разходка. След дълго планиране с приятеля ми успяхме да отделим 2-3 дни от запълнените си програми и да съчетаем гостуване при роднини с малка разходка до близките градчета.
Ден 1:
Заради сутрешните ми ангажименти в университета се наложи да потеглим чак на обяд, но заради положителните емоции от това, което предстои умората не се усещаше особено. И така заредили с храна и вода най-накрая успяхме да се откъснем от претъпкания град и да се насладим на гледката от двете страни на магистралата. Бих казала, че за магистрала (тази, която води към Плевен) пътя е ужасен, но като знам къде живея това не ме изненадва особено.


                                Не можах да подмина осеяното с облачета небе :)

След няколко спирания за почивка и набързо хапване най-накрая пристигнахме до главната си дестинация, а именно едно малко и може би неизвестно на повечето хора селце на около 30мин. от Плевен.


Както повечето изолирани селца и тук масово населението е застаряващо и млади хора почти няма. Като изключим това самото село е сравнително голямо, къщичките са разположени на различни хълмчета и може би единственото по-интересно нещо, което може да се види е католическата църква, но за това по-късно :)                             Точно в средата се вижда католическата църква.

 Беше късно, затова решихме да продължим разходката на следващия ден.

Ден 2: Разходка до гр.Никопол

Пътя се оказа доста по-дълъг отколкото си представях, но не липсваше мотивация, а и цлънчицето точно се беше показало.
Гледките те оставят без думи и започваш да си припомняш колко красива може да е България.
Естествено няма как да не спреш и да не си направиш едно бързо селфи по този повод :DОще с влизането в гр. Никопол веднага се вижда р.Дунав, която минава през целия град и беше главната причина, заради която го посетихме. Самата река на мен ми прилича на огромно езеро и заслужава да се види поне веднъж.


                              Кръстокуполна църква "Св. св. Петър и Павел" 12-14 век.Ден 3- Католически Великден

Католиците го празнуват една седмица преди православните християни и нямаше как да пропуснем почерпката с яйца и козунак.


След закуска решихме да посетим църквата и да видим как протича този празник при католиците.Църквата вътре и вън е красиво украсена и много по-добре потдържана от други цървки, които съм виждала, което си е похвално за такова малко селце.

На връщане от църквата се отбихме и до р. Осъм, която не е толкова грандиозна като р. Дунав, но пак има свой си чар.Мостчето, по което се минава над нея си има по един лъв във всеки ъгъл и се нарича Лъвов мост (точно като в София :))

След обяд трябваше вече да тръгваме, за да успеем да се приберем на време за новата работна седмица, но преди това сбогуване с Ричи :))


No comments