Как да си направим скраб за тяло- основи

Всички знаем за онези хубави лосиони, блокчета за тяло, скрабове и други направени от естествени материали и влизащи в категорията био продукти. Такива продукти вече се срещат все по-често по магазините и да си признаем изглеждат и ухаят толкова приятно, че ти иде да ги изядеш. Когато пробваме някой лосион той направо се топи при допира с кожата и остава усещането за свежест и лукс, които други такива продукти не могат да предоставят. Единственото нещо, което спира да не замъкнеш половината продукти към касата е ненормално високата цена, която за много хора може да е непосилна. Например 15 лв за 50 гр продукт, който би свършил след едно нанасяне. Може би при по-специални случаи бих се поглезила, но по принцип не бих си го позволила. Най-вероятно цената им е толкова висока именно заради естествените продукти, които използват, а освен това някои марки се гордеят с това, че продуктите им са handmade т.е. ръчно изработени.

Е тогава щом са правени от хора защо и ние да не може да си ги направим вкъщи??
Започвам със скраб за тяло, тъй като той е най-лесен за изпълнение и продуктите, които са нужни се откриват лесно в по-големите аптеки.
За да си направим домашен скраб първо трябва да знаем каква е основата, на базата, на която да добавяме различни съставки.

Основа:
Захар- бяла или кафява. Захарта е естествен източник на гликолова киселина, която е ексфолиращ продукт. Тя подпомага за отстраняване на мъртвите клетки от горните слоеве на кожата.
 Базово масло-маслата за тяло съдържат различни витамини, имат регенериращи и успокояващи свойства и хидратират перфектно кожата.

Допълнителни продукти:
Мед- съдържа най-различни вещества, които са полезни за кожата: въглехидрати, минерали, белтъци, аминокиселини, органични киселини и дори вода в малки количества. Той има овляжняващи свойства и може да се използва като допълнение към маски за лице, тяло и коса, лосиони за тяло, а също и като скраб за отстраняване на мъртвите клетки.
Течни витамини-абсорбират се и се усвояват лесно от организма.Те са и антиоксиданти- предпазват кожата от свободните радикали и защитават от бактерии, като по този начин държат бактериите и вирусите далече от натурално приготвените продукти, а и удължават срока на годност на продукта.
Кафе- кофеинът ексфолира мъртвите клетки и заглажда повърхността на кожата, хидратира, елиминира токсините в подкожните слоеве, успокоява възпаленията.
Есенциални масла- използват се за ароматерапия, масажи, за успокояване при депресия и стрес.
Изсушени цветя и плодове- за декорация и допълнително ароматизиране на продукта.
Бои за храна- безвредни са и добавят цвят по ваш избор. 

Начин на приготвяне:
 Приготвят се за около 15 мин. като първо се слага захарта и към нея се добавя базовото масло. Ако то е твърдо трябва да се разтопи на водна баня. Двете се смесват и към тях се добавят допълнителните продукти като след добавянето на всеки продукт сместа се разбърква, за да може всички съставки да са равномерно разпределени. Може да се използва веднага след приготвянето.

Употреба и съхранение:
Скраб за тяло може да се използва 1-2 пъти в седмицата за премахване на загрубялата кожа и хидратиране. Нанася се по цялото тяло с масажни движения, след което се изплаква обилно с вода.
Съхранява се на сухо място, на стайна температура и далече от слънчева светлина. Домашно приготвените скрабове за тяло са със срок на годност 1-2 месеца.

Това са най-общите неща, които трябва да знаем, за да можем да си приготвим домашен скраб за тяло. В следващия ми пост ще ви покажа аз какъв скраб си приготвих и дали съм доволна от него. Ако такива идеи с домашна козметика са ви интересни ще направя още няколко продукта :) 
Хубав ден! хохо

3 comments

  1. Страхотна публикация!Ще пробвам задължително.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се, че ще я пробваш. Заслужава си, а и действието е много по-добро от готов скраб закупен от магазин.

      Delete
  2. Супер идейка. :) С нетърпение ще чакам следващият пост.., понеже много харесвам ревюта на продукти,но обожавам ръчно, домашно направени чудесийки :) Хубав ден..

    ReplyDelete