Скраб за устни (DIY)

Зима, минусови температури, напукани устни....позната ли ви е картинката?
На мен да. Винаги когато навън е студено имам проблем с устните ми- започват да пресъхват, да се опъват и в крайна сметка се напукват. Картинката е хем грозна, хем болезнена.
За да предотвратя това поддържам устните си като всеки ден нанасям поне по веднъж балсам за устни (и всеки път, когато усетя, че имам нужда) и 1-2 пъти седмично използвам скраб за устни.
Един вариант за скраб са готовите, които вършат перфектна работа като този сладък скраб на Lush. Друг вариант е да си забъркате сами скраб, което никак не е сложно и този пост ще е именно за това. Ще ви покажа как си правя домашен скраб за устни, какви продукти използвам и защо съм избрала точно тях.


Какво ще ви трябва:
-Захар (бяла или кафява)
-Основно масло
-Етерично масло
-Боя за сладки (по избор)
-Бурканче, кутийка или друг съд, в който да сложите готовия скраб

Първото нещо, което трябва да вземете е захарта- тя ви е основния и най-важен компонент. Слагате я в дълбока чиния или чаша за кафе/чай.
Към нея добавяте на капки базовото масло и разбърквате, докато сместа е достатъчно добра за вашия вкус.Ако сложите повече масло скрабът ще стане по-мек при допир с кожата, а ако маслото е в по-малко количество скрабът ще се усеща по-груб.
За моя скраб избрах пшеничено масло, което има следните свойства:

 "То е изключително подхранващо за суха и застаряваща кожа.

От всички масла  е най - богато на витамин Е и зародишен лецитин, минерали, фитостероли, макро- и микроелементи, затова има характерен мирис.

Витамин Е спомага за снабдяването на клетките с кислород и ги защитава от вредни вещества, забавя стареенето на кожата, а лецитина се грижи за нейната свежест и еластичност.

Маслото от пшеничен зародиш е подходящо  за подхранване на кожата около очния контур при застаряващи кожи.

Помага при напукани, нацепени, залющени устни.

Може да се нанася на кожата  преди процедурата "напарване", особено на възпалени места, белези, повърхностни или скъсани капиляри.

Предпазва от образуване на стрии и отпускане на тъканите по време на бременност, като се масажира директно или се добавя в тоалетното мляко."


Към готовата смес може да добавите етерично масло, в моя случай добавих масло от мандарина.
Накрая може да сложите и няколко капки боя за сладки за цвят. Аз избрах да пропусна тази стъпка, защото кафявата захар вече си имаше цвят.


Цялата смес я натъпквате в бурканчето:


Така направен скрабът може да издържи 3-4 месеца без проблем.
Надявам се рецептата да ви е харесала и да я пробвате и вие!

No comments