Грижа за четките: Ежедневно почистване

Здравейте момичета! Днес ще засегна една тема, за която има много малко информация в българското интернет пространство, а именно как  да се грижим за четките си за грим. Колкото и малко четки да имате (дори да са само 2) и независимо от това колко са евтини или скъпи трябва да се грижите за тях ако искате да ги използвате дълго време. Ако се грижите добре за своите четки те може да се използват доста дълго време (няколко години, да не кажем и повече) Аз допреди 2-3 години също не обръщах много внимание на четките си, но промених това и резултата е налице.
Най-важното нещо, което трябва да знаем, е че четките ТРЯБВА да се почистват! Почистването на четките е два вида- ежедневно (след използване) и дълбоко почистване ( на 2-3 седмици).
За да не стане много дълъг поста първо ще споделя как правя ежедневното почистване и в следващия пост ще обясня и за дълбокото почистване.
Тук, както обикновено, е много трудно да намериш готов препарат за почистване на четки (да не кажем невъзможно). Аз лично търсех няколко месеца, докато накрая се отказах (в Sephora имаше преди време, но сега не го виждам). Реших да разгледам няколко такива препарата, за да видя какво толкова им е специалното и защо са толкова хвалени. След кратко проучване стигнах до извода, че почистващи спрейове за четки могат да се направят и в домашни условия и преди да ви покажа моя препарат ще разгледаме толкова хваления MAC brush cleanser:
Предназначен е за ежедневно почистване на четки за грим. Цена тук- 50лв

Състав:Ingredients: Water (Aqua), SD Alcohol, Disodium Lauroamphodiacetate, Sodium Trideceth Sulfate, Hexylene Glycol, Cetrimonium Chloride, Isopropyl Alcohol, Hydrolyzed Wheat Protein, Triclosan, Red 33, Blue 1. 
Проверих съставките и общо взето не видях някъде да пише, че са вредни за кожата, повечето са поръвхностно активни вещества (ПАВ), използват се за почистване и доста от тях присъстват в състава на бебешките шампоани. С няколко думи трябва да са възможно най-безвредни щом се използват за бебета.
Главни съставки на продукта са: вода, алкохол, ПАВ, оцветители.

Така вече и моята идея за подобна рецепта беше лесна и ето го резултата:
Шишенцето е от Jumbo. Има най-различни комплекти на цени между 2-4лв.
Използвани продукти: 
1.Дестилирана вода
2.Етилов алкохол
3.Иланг иланг- етерично масло

1.Важно е водата да е пречистена, за да може количеството на бактериите в нея да е минимално. Ако не разполагате с дестилирана вода може просто да я сварите на котлон като преди да я сложите в шишето е хубаво да изчакате да се охлади.
2. Етиловия алкохол, който аз използвам е 70% . Количеството му трябва да е 10% от общото количество т.е. в това шише, което е 60мл първо слагам 10мл спирт и след това наливам догоре с вода. Има го във всички аптеки за около 1лв.
3.Накрая добавям 2-4 капки иланг иланг. То е антисептик с бактерицидно действие и също помага за минималния брой бактерии, които биха се развили в шишето. Също така има и някои полезни влияния върху кожата:
"Полезно е при грижа за косата, против косопад; намалява мастната секреция на кожата, спомага за отстраняването на акне, благоприятно е за раздразнена и увредена кожа, укрепва ноктите, заздравява венците".
Не е задължително да използвате точно иланг иланг може да си изберете, което етерично масло прецените.

И сте готови! Вече имате спрей за почистване на четките си.
Ето и как го изпозлвам:
След като приключа с грима си  разклащам шишенцето, за да се смесят съставките и напръсквам върху чиста кърпичка, след което с кръгови движения минавам с четката, която искам да изчистя.



След процедурата четката не е мокра, а е леко влажда и няма нужда да се остави да съхне- направо си я слагам при останалите четки.
Трябва да се има впредвид, обаче, че спрейчето е ефективно само при повърхностни петна и не може да се справи с по-сериозни петна като например засъхнал ФДТ. Затова използвам по-сериозно почистване, за което ще ви разкажа в следващия пост.
Тук може да видите как съхранявам четките си за грим.
А вие как съхранявате и как почиствате четките си? Ще се радвам да споделите! Ако имате ваши публикации на тази тема ще се радвам да ми оставите коментар, за да ги видя.
Хубав ден!

5 comments

  1. Чудесна идея, аз им правя дълбоко почистване и се чудех как да правя ежедневното. Благодаря ти много за дадената идея :)

    ReplyDelete
  2. Интересен пост,аз ползвам в момента разтвора на Кико,който е без изплакване. Разтвора на МАС обаче трябва да се изплакне. Наистина ли струва в Бг 50 лв,тук е 13 евро.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Толкова ми се видя миналата седмица... за съжаление тук цените са страшно завишени даже някои продукти излизат по-евтино ако си ги вземеш в евро отнякъде както ти казваш.

      Delete
  3. Много хубав пост. Не съм пробвала на Мак разтвора, мисля него да си взема!
    хх Цвети

    cvetybaby.com
    Instagram Facebook

    ReplyDelete