Крушунските водопади и Деветашката пещера

Здравейте, момичета!
Не съм от хората, които не обичат да пътуват, затова и не виждате много травъл постове в блога. От време на време, обаче е хубаво да разнообразиш ежедневието с малка екскурзия. Така решихме да си направим еднодневна разходка до Крушунските водопади. Дори и за обикновени хора като мен маршрутът е много лесен, няма почти никакво катерене и в повечето части си като в природен парк.







Направи ми впечатление, че местността не е заградена, но въпреки това на входа има бутка за билетчета, на която трябва да си платиш, за да разгледаш. До нея има цяло "село" със сергии с какво ли не за туристите. Малко по-навътре се намира малко хотелче както и басейн. На около 200 метра пък има заведения с доста силна музика, които съсипват впечатлението за природна забележителност. Като цяло гледката, която разкриват водопадите ми хареса, но целия този шум ми дойде в повече.

След водопадите решихме да се отбием и до Деветашката пещера. Отново маршрутът е лесен, няма изкачване или слизане. Пътят е само направо и няма как да я подминете. На входа е поставена бутка за билетчета, която е насред нищото. Малко по-надолу се минава през мост и се показва величествена гледка към входа на пещерата.




Отвътре пещерата е добре осветена с естествена светлина. От лявата част има рекичка, а от дясната скални образувания.










Гледките, които се разкриват са наистина невероятни и заслужава да се види поне веднъж в живота. Общата дължина на подземните галерии е 2,44км., а обемът й е 632,548 м2. Преди е била използвана за съхранение на горива и се радвам, че сега пещерата е обявена за природна забележителност и красотата й може да се съхрани. Деветашката пещера е дом на 15 вида прилепи, 35 вида пещерни безгръбначни животни, над 20 вида птици, 12 вида бозайници. Всичко това и отдалечеността на сергии правят разходката в нея едно незабравимо преживяване.


Това е всичко за днес, надявам се да ви е било интересно. Ако имате предложения за други интересни места споделете в коментарите!
Хубав ден!

Facebook                         Instagram

No comments