Ремонти и пренасяне- личните ми впечатления

Както споменавам от известно време насам ни предстои съвсем скоро да се нанесем в нов дом и всичкото ми свободно време и мисли са насочени натам. Освен това споменах и че искам да включа малко по-лични теми в блога и да споделя малко повече от живота ми и нещата, които ме вълнуват в момента. Тази тема, която започвам е много обширна и мога да говоря много за нея, но ще се постарая да я сгъстя и да предам само най-важните съвети, които научих по време на дългия период на превръщане на новото жилище в дом и на пречките и премеждията по пътя.


 Първата част ще е свързана с ремонтите дейности, защото без тях просто няма как да мине :)
В интернет има доста темички и "майстори", които предлагат услуги и се конкурират с цените. При добро желание и финанси може да спестите време и нерви и да си харесате фирма, която да поеме целия ремонт, че и обзавеждане и да свърши всичко вместо вас. Разбира се, такова улеснение ще ви коства минимум 15 хиляди и нагоре и обикновения човек не може да си го позволи. Това не трябва да ви кара да изпадате в паника и отчаяние, но трябва да подходите много внимателно и да обмисляте всичко, за което влагате парите си. Ето няколко неща, които научих по време на нашия ремонт:

1. Започнете да планирате отрано. Колкото по-рано, толкова по-добре. Най-важното нещо е да прецените всяка от стаите за какво ще служи. След това е важно да се реши горе долу как ще бъдат разположени мебелите в стаята- подходящо ли е това разпределение, има ли контакти за всички електроуреди, ще влиза ли достатъчно светлина и т.н.

2. Не оставяйте нищо за решаване по-късно- това по-късно решение може да струва допълнителни средства като местене на контакт или кабели за лампа в последния момент. Излишни разходи...

3.Не се притеснявайте да се консултирате с професионалист. Обикновено за направата на проект за стая не взимат много (около 50лв.), но могат да ви кажат кои мебели са подходящи за даденото ъгълче и как да използвате мястото максимално без да изглежда претрупано.


4.Преценете бюджета си. Това е най-сериозния фактор от всички неща и без него нищо няма да стане добре. Много внимателно преценете възможностите си, какво ще може да си позволите и какво не. Най-добре е да премислите и изчислите бюджета няколко пъти, за да няма изненади по-късно. Освен това е добре да оставите настрана една сума за допълнителни непредвидени разходи, които може да изскочат по пътя.

5.Обмислете основните ремонти, които трябва да се направят- смяна на инсталация или тръби за водата.

6. Изберете си стил- дали искате супер модерна визия или нещо по-традиционно. След това е важно да си изберете и цветовата гама на стаите- стени, подове, настилки, тавани.


7.Изберете майстори- тук много внимателно! На думи всички са "майстори" и разбират от всичко, но в действителност не е точно така. Не се доверявайте на хора, които не познавате. Огледайте се и разпитайте приятели, които вече са ги наемали и са доволни от тях. Винаги питайте за крайните срокове и никога не давайте цялата сума в началото. Не се спирайте на първия, който ви е предложил добра оферта. Винаги пробвайте няколко варианта преди да се спрете на конкретен човек/фирма.


8.Не прахосвайте излишни пари. Ако може да си направите нещо сами не го давайте на майстора само защото ви мързи, все пак не е толкова трудно да минете стените с латекс :)

9.Имайте търпение. Това е най-важния съвет, който мога да ви дам. Хубавите неща стават бавно. Аз така и не успях да свикна с всички неща покрай ремонта и все още искам всичко да стане по-бързо. В резултат на това нетърпение дойде и изнервяне, безпокойство, неспане и още лоши неща, които могат да ти се случат. Ремонта не бил шега :)

Надявам се да са ви интересни такива неща свързани повече с дома и премеждията на една начинаеща домакиня. Ако имате въпроси, съвети или искате да споделите опит ще се радвам да ми оставите коментар!

До скоро!


*Снимките са взети от интернет

No comments