Пигменти- що е то и за какво ги използвам?

Всички любители на козметиката няма как да не са чували или попадали на пигменти от различни марки. Toва са най-често прахообразни продукти с ярки различни цветове, които могат да се използват навсякъде по тялото за сценичен  или ежедневен грим. Повечето марки предлагат пигменти на цени горе долу сходни с обикновените сенки за очи. Тук, обаче идва въпроса какво да правя онзи хубав ярко зелен цвят, който си взех, идея така и не ми идва и само си седи в тоалетката и си чака реда. Има доста варианти, които ще ви покажа както и моята колекция от пигменти, любими марки, цветове и т. н.

По какъв начин може да използваме пигментите:

1.Като сенки за очи. Едно от най-разпространените им приложения, което може би знаят всички и е най-логично. С безкрайните цветове могат да станат страхотни гримчета при правилната комбинация.
2.Хайлайтър/Бронзант- с подходящите цветове всичко е възможно. Като хайлайтър под веждите и в ъгълчетата на очите използвам един мой любим пигмент, за който ще споделя малко повече по-долу.
3.Като сценичен грим по лицето/тялото. Идеални са за това и са много по-безвредни от бои например.Единственото условие е да има нещо лепкаво, за което да се захванат например база за сенки или силиконова база за грим.
4.Като руж- естествено розовеещите пигменти могат да се използват и за това стига да избирате малко по-неутрални варианти, които да стоят натурално на скулите.
5.Като гланц за устни- крещящия ярко розов на цвят пигмент лесно може да се превърне в гланц за устни/течно червило. Нужно е само да бъде смесен хубаво с прозрачен гланц за устни.
6.Лак за нокти- по същия начин даден пигмент може да бъде смесен с прозрачен лак за нокти и да се превърне в уникален цвят, който няма никой друг.
7. Като очна линия- пробвала съм този начин и не може да се различи, че това са пигменти, а не е очна линия. Просто намокрям четката с вода, за да е влажна (не мокра) и топвам в пигмента. Накрая се нанася както бихте нанесли нормална очна линия.
8.Като спирала. Ако искате цветна спирала за някой специален повод, но не ви се дават пари за скъпи цветни спирали, които ще използвате 1-2 пъти,  най-лесния начин е да си вземете безцветна евтина спирала, без значение от марката, и да я топнете в пигмента.

Това са всичките начини за използване на пигменти, за които се сещам. Ако вие знаете някой различен от тези ми кажете, за да ги допълня.

Моята колекция:

Започвам с пигментите на МAC, които имам:




Моят най-голям любимец е Vanilla, който е и най-известния им пигмент. Както и е името му като го гледам си представям ванилов сладолед :D За мен той е бял цвят с разкошен златен подтон, който го прави идеален за хайлайтър под веждата, във вътрешния ъгъл на окото, над скулите, над горната устна, в средата на носа, абе въобще където се сетите.
Cheers my dear е лимитиран цвят, който е розов с меки виолетови подтонове и може също да се използва хайлайтър под веждата при такъв тип лилаво розови гримове. Все още може да се намери в онлайн пространството и по-долу ще споделя от къде е.
Оld Gold не е типичният златен цвят, който съм свикнала да използвам, а и отговаря на името си- старо злато.От него би станал и чудесен лак за нокти.
Red Electric и Magenta Madness ги използвам като гланцове за устни. Red Electric е неоново розозо, докато Magenta Madness има сини подтонове и е по-студен цвят. И двата са матови, което прави залепването им на суха кожа много трудно и за каквото и да ги използвате е добре да е с мокра четка.

                                               Old Gold използван като очна линия.

Пигментите на MAC  не са в оригинални опаковки, а са в sample размер, който ми е напълно достатъчен и нямам нужда от голяма опаковка, която и без друго е прекалено скъпа. Моите ги взимам от www.thebodyneeds2.com на цени от 2-3$. От сайта много често правят намаления и разпродажби, така че си заслужава да се следи.

Пигменти на Elf:





Както са подредени от ляво на дясно– Tropical Teal, Мystic Мoss, Passionate Purple, Magical Maroon, , Harmony- на Bella Pierrе.Всички цветове много си ги харесвам, на живо изглеждат още по-добре, разбира се. Tropical Teal го използвах много през лятото за под очите за освежаване на погледа, а Magical Maroon и Harmony ги използвам на целия клепач. От всички единствено се затруднявам с използването на Mystic Moss- самият цвят не излиза добре.

Пигментите на Elf си взимам от iHerb за по 3$ като в момента някои са с намаление на цена от 2,34$ и са по 1,5гр.
Пигментът на Bella Pierre го получих с една от кутиите на Пинкс. Количеството му е най-голямо и сигурно няма да ми свърши никога :)


Това е цялата ми колекция, надявам се да ви е било интересно и да ви е харесало!
Хубав ден!

2 comments

  1. И аз много искам Ванила на Мак ... все не се наканвам да поръчам някой семпъл, а и малко ми е трудно да работя с пигмент като цяло... нямам опит, а и май не се опитвам :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Те са си като минерални прахообразни сенки, не е толкова трудно да се работи с тях :)

      Delete